Nationalparker och naturreservat

Bild och text: Hans Nydahl

Gränsfjällen i norra Padjelanta.

7:e till 15:e september 2018
En solovandring från övre Gjerdalen i Norge (Hamaröy kommun) till Hurre, Rähtjattjåhkkå, Amásvágge och Reinoksfjellet.
Karta över besökta platser.
Anläggningsvägen mot övre Gjerdalen.
Padjelantas gräns mot Norge är 73 km lång och jag har i 20 års tid fascinerats av fjällvärlden på båda sidor av den av människan dragna gränsen. Gränsen följer inga tydliga geografiska enheter som sjöar, dalar eller jokkar. Som riksgränsen i övrigt mellan Sverige och Norge följer den i huvudsak vattendelaren i Skanderna. Den fastställdes i Strömstadstraktaten år 1751. Padjelantas gräns mot Norge börjar i söder vid Sårjåsjávrre och slutar i norr vid Amásjávrre.

Den nordligaste delen mellan Njoammeljávrre och Amásjávrre besökte jag först 2016 men har nu vandrat där 5 gånger sedan dess. Det är ett geologiskt intressant område där man bl.a. kan se gränsen mellan de olika skollor som bygger upp Skandernas berggrund. Variationen i bergarter är också stor med bl.a. kalksten och täljsten. Till detta kommer många spår efter inlandsisen som skvalrännor, jättegrytor, drumliner och hårt slipade berghällar.

Jag gjorde en sväng här mellan 4:e och 12:e augusti, men den fick avbrytas då både magen och vädret blev dåligt. Min förhoppning nu var att kunna fullfölja den turen.